Vatten utomlands

Nu har perioden börjat då vi åker utomlands till varmare breddgrader för sol och värme. Har man otur kan man bli dålig i magen med kräkningar och diarréer som följd. Ofta beror det på att man får i sig vatten av undermålig kvalitét. EU har ett dricksvattendirektiv som kräver att medlemsländerna ska kontrollera sitt vatten. Enligt EUs miljöbyrå är 90 procent av kranvattnet i EU drickbart.

Här följer en lista på olika länder och om man kan dricka vattnet från kranen eller om man ska köpa vatten på flaska.

Spanien 
På de flesta platserna är det spanska kranvattnet säkert, men det har en mineral eller klorliknande eftersmak. Madrid är ofta stolt över sitt dricksvatten, som kommer från djupa underjordiska reserver.
Det har dock rapporterats att dricksvattnet på landsbygden, delvis även på Mallorca, kan vara förorenat.

Grekland
Kranvattnet i Grekland anses vara helt säkert, särskilt i större städer. Det kan dock ha en obehaglig bismak av klor.
I avlägsna områden och på vissa öar, bland annat Kykladerna, bör man vara försiktig med att dricka kranvattnet.

Kroatien
99 procent av kroaterna har tillgång till rent kranvatten, men efter kraftiga regn kan det bli grumligt. I de fallen rekommenderas vatten på flaska.
Väljer man flaskvatten i Kroatien rekommenderas det lokala varumärket Jana, som vunnit flera internationella utmärkelser och exporteras till många länder.

Turkiet
Flera källor uppger att kranvattnet ska vara säkert i större städer och i de populära semesterorterna i Turkiet. Olika forum på internet tyder dock på något annat.
Sliten infrastruktur kan ge föroreningar och kranvattnet i Turkiet har ofta en stark lukt och smak av klor. På landsbygden bör man vara mycket försiktig med kranvatten. Oftast hittar man det bästa vattnet i offentliga fontäner. Reser man på sensommaren eller hösten kommer vattenkvaliteten att vara lägre och vattnet mer klorerat.

Cypern
Kranvattnet består mestadels av destillerat havsvatten och regnvatten som lagrats i stora reserver. Klornivån kan vara hög, men kranvattnet går i de flesta fallen att dricka.

Italien
Kranvattnet är drickbart, men i vissa områden kan det ha en eftersmak och även vara lite grumligt. Är vattnet förorenat ska det finnas tydliga markeringar med ”icke drickbart”.

Storbritannien
Kranvattnet anses helt säkert. Är det några oegentligheter med dricksvattnet rapporteras det stort i lokala medier.

Egypten
Resenärer bör hålla sig borta från kranvatten och välja vatten på flaska. Det finns också fall där försäljare har tappat upp kranvatten i använda flaskor, så se till så att tätningen är hel.

Thailand
Det allmänna rådet är att hålla sig till vatten på flaska.

USA
Kranvattnet håller generellt hög standard i USA, även om vissa har uttryckt oro för höga halter av bly och farmaceutiska substanser i vattnet.

Källa:Aftenposten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: