Vatten i vardagen

Har ett tag gått och funderat på vad jag ska skriva om i bloggen. Frågade mina vänner vad de ville veta om vatten eller vad de var nyfikna på om vatten.

En av de första frågorna jag fick var:
Varför ska man tina fryst kött och fisk i kallt vatten?
Någon har sagt att det går fortare så! Stämmer det?

Nej, det stämmer inte. Kött och andra matvaror tinar en aning snabbare i varmt vatten än i kallt. Trots det är det en mycket dålig idé att tina mat i varmt vatten, eftersom de slumrande bakterierna på ytan av maten snabbt vaknar när temperaturen kommer upp på 20–30 °C. Det gäller både vanliga förruttnelsebakterier, som alltid är närvarande, och de mer ovanliga bakterier som kan framkalla sjukdomar. Bakterierna kan nämligen föröka sig på köttets yta och i det vatten som finns i emballaget. Det är med andra ord dålig hygien att tina frusen mat i varmt vatten. Om man ändå vill tina upp frysmat i vatten, rekommenderas det att man använder rinnande kallt vatten. Det säger emellertid sig självt att det är en miljömässigt dålig lösning. Det bästa är att låta köttet tina i kylskåpet eller i en mikrovågsugn. I mikrovågsugnen tar upptiningen inga långa stunder, eftersom hela matvaran tinar på en gång och inte från ytan och in.

En annan fråga jag fick var:
Någon har sagt att kallt vatten kokar fortare än varmt vatten?”.

Det stämmer inte. Det är en myt. Vatten kokar vid 100° C vid havsnivån och det varma vattnet har således ett försprång gentemot det kalla vattnet som måste värmas mer innan den kokar.
tina_kött_webb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: