Vilken analys?

Vilken analys ska jag göra på min brunn?
Det är en fråga vi får nästan varje dag. Då brukar jag komma med flera motfrågor: Är brunnen borrad eller grävd? Är det ett permanentboende eller ett fritidshus? Har ni små barn? Hur gammal är brunnen? När gjordes en analys senast? Märker ni något av vattnet? Kort och gott handlar det om att lära känna sitt vatten!

Är man osäker på vattenkvaliteten eller inte tidigare gjort någon analys bör man alltid börja med en stor analys d.v.s. både en kemisk och en mikrobiologisk undersökning. Har man små barn är det bra att lägga till Nitrat, Nitrit och Fluorid om det inte finns i analysen. Har man en grävd brunn bör man oftare utföra en mikrobiologisk undersökning eftersom grävda brunnar är betydligt känsligare än borrade för störningar vid markytan.

Hur ofta ska man då kontrollera sitt vatten?
Livsmedelsverket rekommenderar att man analyserar sitt vatten vartannat/vart tredje år, eller om man märker/känner att något hänt med vattenkvaliteten. Har man analyserat sitt vatten flera gånger under flera år och märker att vattnet har samma goda kvalitet hela tiden kan man glesa ut kontrollerna till vart fjärde år eller liknande.

När under året ska man analysera sitt vatten? Det är mycket bra om man kan samla på sig analyser som utförts under varje årstid. Ett par exempel på varför: Under vår och höst då det är snösmältning och regn märker man oftast att vattnet kanske blir färgat och då är det också störst risk för inläckage av ytvatten i brunnen (=bakterierisk i framför allt grävda brunnar). Under sommaren och vintern då det är torrt eller kallt späds brunnsvattnet inte ut med regnvatten och då är radonhalterna som högst i borrade brunnar.

Personligen tycker jag att man bör kolla sitt vatten ofta och regelbundet, för det är ett viktigt livsmedel vi använder varje dag, varken vi vill eller ej. Lägg hellre pengar på vattenanalyser istället för på flaskvatten. Men jag är ju part i målet… 🙂

Mvh Jari

Vattenanalys02

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: