Bakterier

Har man riktig otur kan man ha bakterier i sitt dricksvatten.
Vilka bakterier? Vad är bakterier i vattnet? Varför har man det?
Jo, det finns olika typer av levande organismer man kan råka ut för. I dricksvatten är det tre kategorier av bakterier som analyseras.

Det man kan bli riktigt sjuk av är E.colibakterier.  Det är bakterier som kommer från avföring från varmblodiga djur eller människor. Avloppsvattnet från huset kanske läcker in i brunnen. Eller kanske brunnslocket är otätt och något djur har ramlat ner i brunnen. Misstänker man E.colibakterier måste brunnen saneras samt att man kokar vattnet under tiden.

Har man koliforma bakterier brukar det främst indikera inläckage av ytvatten. Det är bakterier som finns naturligt i jord och vatten men som också förekommer i tarmakanalen hos människor och varmblodiga djur. Höga halter av koliforma bakterier ökar risken för vattenburen smitta.

Den tredje bakteriekategorin som mäts är totala antalet odlingsbara mikroorganismer. Det är allt levande i vattnet och ger en allmän uppfattning om bakteriehalten. Förhöjda värden kan bero på inläckage av ytvatten eller otillräcklig vattenomsättning (det vill säga att brunnen stått oanvänd under en längre tid).

Viktigt vetande:

 • Grävda brunnar är betydligt mer utsatta än borrade för bakterier och andra störningar från det som finns på markytan. Otäta brunnslock finns det gott om.
 • Labbet som mäter bakterier måste ha provflaskan inom 24 timmar från provtagningstillfället. Varför då? Jo, om det går längre tid än så finns det risk att eventuella bakterier hinner dö innan man hinner mäta vattnet, och resultatet visar på tjänligt och bra vatten fast det egentligen kan vara tvärtom!

Mvh Jari

En kommentar på “Bakterier

Add yours

 1. Hej,
  Intr,läsning,
  Vi bor i åkersberga,
  Var lämnar vi provflaskan.
  Prov, enl,ert förslag,inkl,bakterie,radon,
  Mvh Calle Fredriksson

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: