pH

Att vatten eller syror, vätskor har ett pH-värde kommer ni säkert ihåg från skolan. pH är egentligen ett logaritmiskt mått på surhet, det vill säga på aktiviteten av vätejoner (H+) i en lösning. Detta är dock inget vi behöver gå in mer på. Kort och gott är pH-värdet ett mått på vattnets surhetsgrad.

Ett pH-värde på 7,0 kallas för neutralt. Värden under 7,0 kallas för sura, och värden över för basiska. Varför är det då så viktigt att veta/mäta pH-värdet i sitt vatten? Jo, ett lågt pH-värde är i sig inte så farligt men det orsakar följdproblem. Vid låga pH-värden (under 7,0) är vattnet surt och därmed också aggressivt. Vattnet får frätande egenskaper och fräter ut metaller i brunnen, men framför allt fräter det på kopparledningarna man har i huset.  Om man får i sig kopparhaltigt vatten kan man få magproblem. Många som kontaktar mig misstänker att de har bakterier i vattnet eftersom de är dåliga i magen, men det har i de flesta fall visat sig att deras vatten är surt och innehåller koppar.
Så småningom kan vattnet också fräta sönder ledningarna med vattenskador som följd. Blonda personer och ljushåriga hundar kan få grönfärgat hår som är ett tydligt tecken på koppar i vattnet.

Varför har vi då surt vatten? Regn och snö som faller genom luften passerar olika luftföroreningar som vi släpper ut via bilar, industrier mm. Dessa föroreningar blandar sig med vattnet/snön som försuras. Det sura vattnet letar sig så småningom ner i grundvattnet och därmed också vårt dricksvatten.  Är det bara surt vatten som orsakar problem?

Generellt har vi mycket surt vatten i Sverige och hela världen på grund av att all nederbörd är sur så länge vi inte gör något åt våra utsläpp. En del försöker därför åtgärda sitt sura vatten genom att hälla kalk i sin brunn. Det kan vara rent livsfarligt att experimentera med sådant.  Om pH-värdet stiger till 11,0 eller mer kan det fräta det sönder våra slemhinnor och ögon mm. Därför ska pH-värdet alltid justeras under kontrollerade former.

Oviktigt vetande:

  • På till exempel Gotland har man inga problem med surt vatten eftersom hela ön egentligen är en enda stor kalksten.
  • Coca Cola har ett pH-värde på under 3,0. Det ni!

Mvh Jari

bubblor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: