Järn och mangan

Järn och mangan är två mycket vanliga metaller i brunnar i Sverige.
När vattnet är missfärgat och lämnar bruna avlagringar i toalettstol, tvättfat m.m. så innehåller det järn. Om vattnet känns lite ”oljigt” och lämnar små svarta prickar i tvättfat eller om vittvätten blir gråaktig innehåller det mangan. Järn och mangan är två ämnen som oftast finns i vattnet tillsammans men i olika halter. Järn- och manganhalten i vattnet bedöms antingen som tjänligt eller tjänligt med anmärkning. Dricksvatten kan aldrig bedömas som otjänligt på grund av höga järn- eller manganhalter. Det anses alltså inte hälsovådligt att dricka järn- och manganhaltigt vatten. Smaken blir förstås inte god när halterna är höga.

Om vattnet är brunt, är det då alltid järn?
Nej, det behöver inte vara det. Det kan också vara humusämnen (förmultnade växtdelar som finns naturligt i jorden).
Ett enkelt test är att fylla en PET-flaska till hälften. Skaka flaskan kraftigt i 20 sekunder och låt den stå stilla över natten. Har vattnet klarnat och bildat en bottenfällning innehåller det järn. Är vattnet fortfarande jämnbrunt och ingen bottenfällning syns så är det humus.

Är det svårt att ta bort järn och mangan från vattnet?
Nej, det är relativt enkelt. Är det måttliga mängder oxiderar man med syre i speciella filter. Är halterna höga används lite kraftigare jonbytarfilter. Jag kommer skriva mer om olika reningsfilter längre fram i bloggen.

MVH Jari

7 kommentarer på “Järn och mangan

Add yours

  1. Hej, jag har Fe & Mn i mitt vatten, spår av Nitrit också, borrad brunn 100 m med foderföretag på 37 m. Skulle gärna ta emot synpunkter på vilken typ av rening som passar mej bäst till låg driftskostnad. Andra parametrar, trycktank, trekammarbrunn.

    Alla råd och rön tas tacksamt emot.

    Med vänlig hälsning, Lars

    Gilla

    1. Hej!
      Som jag skrev i ett tidigare inlägg är det relativt enkelt att avlägsna järn och mangan från vattnet.
      Är det måttliga mängder så använder man filter som oxiderar järn och mangan med hjälp av syre. Är det högre halter behöver man
      använda ett så kallat jonbytarfilter. Båda har väldigt låga driftkostnader och har automatiska backspolningar som är flödesstyrda.
      Därför skulle jag veta vilka halter du har i ditt vatten.
      Hör av dig om du har en vattenanalys eller så hjälper vi dig med en sådan.
      Mvh Jari

      Gilla

  2. hej jag har borrat brun men där tog lyckan slut! vi har så hög järnhalt nummer 8 så det krävs en renings anläggning så det blir väldigt dyrt jag bor 3-mil väster om Kiruna min fråga är finns det billigare altenativ för mitt vatten eller var borrandet förgäves det kostade 35000 kronor Med vänlig hälsning Majvor jonasson

    Gilla

    1. Hej Majvor!
      Har man otur så kan man få höga järn- och manganhalter i sin nyborrade brunn.
      Har man tur så kan halterna minska med tiden eller så behöver man en reningsanläggning.
      Jag skulle behöva veta när borrades brunnen? Hur mycket vatten har du tagit ut ur brunnen?
      Hur höga är järn- och manganhalterna? Du får gärna skriva svaren här eller kontakta mig på 0920-255 220.

      Gilla

  3. Hej.
    Jag har en borrad brunn vid mitt fritidshus i Uppland. Problemet är att jag måste spola länge varje gång jag kommer ut under i synnerhet vinterhalvåret. Vattnet luktar illa, troligen svavelväte. Kan man bli av med detta om man nu i vår spolar flera timmar eller måste en reningsanläggning köpas till?
    Idag måste man varje gång man kommer ut spola minst 15 minuter innan lukten försvinner. Nästa gång jag kommer ut måste det spolas igen på samma sätt.
    Hälsningar Ulla-Britt

    Gilla

    1. Hej Ulla-Britt
      Det är mycket vanligt att man behöver spola en stund varje gång man besöker sin fritidsfastighet.
      Försvinner lukten om ni fyller en öppen tillbringare med vatten och låter stå en stund? I så fall bör det vara svavelväte som orsakar lukten.
      Vid sådana fall kan man använda sig av en så kallad luftinjektor, som helt enkelt luftar/syresätter vattnet och svavellukten ska då försvinna.
      Kontakta mig gärna via mail carolina@svenskvattenanalys.se eller via telefonnr 0920-255 220 om du har fler funderingar!
      Med Vänliga Hälsningar
      Carolina Fagerkull

      Gilla

  4. Hej. Vi har en grävd brunn som vi ”renoverade” i sommar. Vi rensade botten och tvättade väggar, lade ny ledning in till huset och bytte till dränkbar pump istället för den som tidigare var i huset, då var det självtryck till pumpen. Vi började använda pumpen i nov, renoverat huset och tog det i bruk aktivit i mitten av dec. Till dess hämtade vi vatten i hink och märkte inget särskilt, gott vatten. Lämnade in vattenprov i samband med att vi flyttade in. Vattnet var tjänligt och inga höga anmärkningsvärda värden. Under julen när vi var många, gick det åt mycket vatten samtidigt som det regnade mycket. Vattnet började smaka dåligt och lukta. Då tömde vi brunnen på vatten och när nytt vatten kommit in fungerade inte pumpen när vi skulle slå på den. Rörmokaren som installerat tillkallades och hans diagnos var att vattnet innehöll för mycket mangan som slipade sönder pumpen. Installerade en ny pump och fick rådet att göra en slags låda med fiberduk som skulle hålla manganet från pumpen. Vi gjorde så, tömde källan, monterade en fiberduks-täckt låda och väntade ett dygn innan pumpen slogs på med samma resultat. Pumpen fungerar inte. Min fråga är kan mangan bli så vasst att det slipar sönder rostfritt? Efter knappt ett dygn som den senare pumpen var i gång och då använde vi så lite vatten som möjligt. Endast till toalettbesök.

    Gilla

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑