Radon

Vad är då radon?
Radon är en osynlig, lukt- och smakfri gas som kan finnas i vatten från borrade brunnar.
Gasen bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. När gasen i sin tur sönderfaller bildas så kallade radondöttrar, som är radioaktiva metallatomer. Radongasen frigörs från vattnet framför allt när vi duschar och spolar vattnet kraftigt. Radongasen hamnar i inomhusluften. Radondöttrarna fastnar sedan på damm som vi andas in och kommer på så sätt ner i luftrör och lungor. Radon kan på sikt orsaka lungcancer. Störst risk att drabbas är om man är rökare och samtidigt bor i ett hus med höga radonhalter.
Radonhalten mäts i enheten Bequerel per liter vatten. 0-999 Bq/l bedöms som tjänligt och halter över 1000 Bq/l bedöms som otjänligt. Dricksvatten som är otjänligt ska inte användas av varken djur eller människor.

Var finns radon?
Radon finns överallt – i marken, luften och vattnet. Radon i bostäder kan komma från tre olika källor:
– marken under och runt om huset
– byggnadsmaterial
– vattnet som används i hushållet

Gränsvärdet för radon i inomhusluften är 200 Bq/m3. Vattnets påverkan på radonhalten är att 1000 Bq/l i vatten ger 100 Bq/m3 i inomhusluften. Radon kan endast upptäckas genom att mäta halterna i vatten och/eller luft. Höga radonhalter i vatten avlägsnas genom att lufta vattnet i en radonavskiljare. Gasen leds från luftaren till utomhusluften genom en slang som går genom väggen.

Ett tips är att mäta uranhalten i vattnet om man har höga radonhalter!

water

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: