Vattenblogg

Mitt namn är Jari Hihnavaara och jag är VD på Svensk Vattenanalys AB. Nu startar jag en blogg som ska handla om vårt absolut viktigaste livsmedel, nämligen vatten. Utan detta fantastiska ämne skulle varken jag eller du existera, än mindre skulle vi överhuvudtaget ha något  liv på jorden.

På denna blogg kommer jag att ta upp olika problem och andra aspekter om framför allt vårt dricksvatten.

Vi tar det idag som en självklarhet att vi kan vrida på kranen hemma och snabbt få ut kristallklart vatten som smakar gott, och dessutom som vi kan dricka utan några som helst hälsorisker.

Är det så i resten av världen? Kommer det alltid att vara så hos oss i Sverige? Kommer vatten att bli en bristvara?  Varför smakar vattnet så konstigt hos mormor och farfar på landet?  Varför köper mamma och pappa vatten på flaska?

Liknande frågeställningar, fakta och allmänna funderingar kommer jag att ta upp på denna blogg.

Ni är hjärtligt välkomna med frågor om vatten och det som har med vatten att göra. Ingen fråga är för liten eller dum.

Kort om mig:
Som ni ser på mitt namn är jag född i Finland år 1962,men bott i Sverige sedan som sexåring. Till att börja med bodde vi i Trollhättan men hela mitt vuxna liv har jag bott i Luleå. Är utbildad civilingenjör inom samhällsbyggnadsteknisk linje med teknisk miljövård som inriktning. Har för det mesta mer eller mindre arbetat med eller inom vatten på något sätt i mitt arbetsliv.

MVH Jari

Svensk_Vattenanalys-6

8 reaktioner till “Vattenblogg

Lägg till

 1. Hej
  Jag har en grävd brunn vid min sommarstuga, jag tycker inte att vattnet är speciellt gott. jag har märkt att slangen i brunnen är lite ”slemmig” och man blir svart på handen närman tar i den, det fins däremot inga missfärgningar på vattnet. Vad kan det vara ?

  Gilla

  1. Hej!
   Det blir nästan alltid lite missfärgningar och algtillväxt i brunnar som inte används året om. Ett tips är att tömma brunnen med en dränkbar pump när man börjar använda brunnen för säsongen. Bor man i stugan året om, men bara då och då är det bra att tömma brunnen en gång per år. Då får man tillflöde av nytt friskt grundvatten. Man kan även ta bort så mycket som möjligt från brunnsbotten och täcka med ett lager makadam. En brunn mår alltid bra av att omsättas oavsett om den är borrad eller grävd.
   Mvh Jari

   Gilla

 2. Hej , Där vi får vatten från idag så känner jag en lite doft av något och vattnet har en otrevlig bismak enligt mig. Själv dricker jag inte vattnet eller lagar mat med detta. Har grannar som tar vatten från denna brunn och tycker det är okey. Det har gjorts någon analys och där fick det godkänt ingen doft stod det på analysen har jag för mig. Om jag själv vill testa vattnet p.g.a bismak och svag doft vilken analys skall jag välja då. Vill helst inte betala flera tusen om det räcker med 1000.

  Gilla

  1. Hej!
   Ibland kan vatten ha en annan smak än vad man är van vid utan att det är något fel på det. Vatten från olika brunnar kan smaka lite olika helt enkelt. Har du en borrad brunn misstänker jag att du kan ha svavelväte eller berggas som det ibland kallas för. Det är en gas som är ofarligt men har en stark och obehaglig lukt. Prova att hälla upp vatten i en tillbringare och låt det stå över natten i ett kylskåp. Är lukten och smaken borta är det svavelväte. Du kan också kontakta oss för en analys. I detta fall räcker det med vår standardanalys för 439 kr.
   Mvh Jari

   Gilla

 3. Hejsan! Vi har gjort 2 vattenanalyser hos er och båda gångerna fått tjänligt som ”resultat” och det känns ju jättebra! Vad jag däremot undrar över är att vattnet luktar och smakar illa och som jag kan förstå enligt inlägget ovan så är det svavelväte. Hur i hela friden gör man för att få bort det? Som det är nu kan jag inte dricka det känns inte heller jätte kul att duscha i. Tacksam för hjälp 🙂 // Ulrika

  Gilla

  1. Hej!
   Mest troligt är det svavelväte eller berggas som en del kallar det för som du har i ditt vatten. Ett enkelt test är att låta vatten stå i en öppen tillbringare över natten i kylskåpet.
   Är lukten borta dagen efter är det svavelväte. Svavelväte har en kraftig lukt som är ganska enkel att avlägsna med en s.k. luftinjektor. Den syresätter vattnet och svavelvätet(gasen) försvinner
   från vattnet när du öppnar kranen.
   Hör gärna av dig så kan jag hjälpa dig hur du går tillväga.
   Mvh Jari

   Gilla

 4. Hejsan.. salt i borrad brunn (102m)… den e kul…
  2 mil in från Halmstads kust…
  Kan jag kräva hjälp ifrån Kommunen???
  Nyborrad brunn… den gamla på 30m va önnu värre… (40m ifrån den nya)..

  Gilla

  1. Hej Henrik!
   Tack för ditt meddelande.

   På vilket djup sitter pumpen?
   Dessvärre brukar inte kommunen hjälpa med detta.

   Önskar dig en bra dag!

   Med Vänliga Hälsningar
   Carolina Fagerkull
   Svensk Vattenanalys AB

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: